onsdag 25. januar 2012

Digital kompetanse nedfelt i målene på HS

GRUNNLEGGENDE FERDIGHETER
"Å kunne bruke digitale verktøy i helse- og sosialfag inneber å utføre ulike arbeidsprosessar, vurdere energi- og næringsinnhald i måltid og framstille informasjon. Ved hjelp av digitale verktøy er det òg mogleg å søkje, hente og oppsummere relevant informasjon."

FRA HELSEFREMMENDE ARBEID
"Setje saman enkle måltid og vurdere energi- og næringsinnhaldet i tråd med tilrådingar om eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene".

Det kommer tydelig frem at det digitale verktøyet skal brukes i programfaget helsefremmende arbeid og konkret nevnt hvordan i de generelle ferdighetene.
Elevene har ulike oppgaver innenfor faget helsefremmende arbeid der de er avhengige av programmet "Mat på data" for å vurdere energi- og næringsinnholdet i eget inntak og vurdere det opp mot aktuelle anbefalinger.
Se http://matportalen.no/verktoy/mat_pa_data/
Elevene framstiller informasjonen de innhenter ved å lage brosjyrer på "Microsoft Publisher".
Den nye metoden vi startet opp med på nyåret innebar at elevene skulle lage en video der svarene på en oppgave om næringsstoffer skulle presenteres gjennom lyd og bilder. 

Her kjente jeg virkelig på at jeg "kastet meg uti ukjent farvann".  "Vi rodde oss i land." og det ble mange kreative og innholdsrike videoer (derav noen med barnesykdommer)......

De siste årene så har det blitt flere aktive brukere av det digitale verktøyet på vår skole.  Det er nok mange grunner til det. Buskerud fylke og skolen la sine strategiplaner  og etter at de bærbare maskinen ble et "fast" inventar på elevenes bord ble lærers digitale kompetanse "satt på prøve".






Fra 2006-2011var det fylket som tok hovedansvaret med kompetanseutviklingen, mens den siste planen la et større ansvar på hver enkelt skole. 

"I den nye planen plasseres hovedansvaret for kompetansetuvikling og deling av god praksis på skolene. Fellesarenaen IKT-forum videreføres og utvikles, og IKT-pilotene og IKT-forum gis et tydeligere mandat. Fagnettverkene er arena for deling av kompetanse i bruk av digitale læremiddel og verktøy i fag. Samtidig forstås pedagogisk IKT og læringsstøttende vurdering som en integrert del av elevens samlede læringsprosess, enten den foregår i klasserommmet eller utenfor, med digitale eller analoge verktøy, alene eller sammen med andre. Planen vektlegger lærerens rolle som leder av læringsprosesser og elevens behov for læringsstrategier i digitaliserte læringsmiljø."

Strategiplan pedagogisk IKT 2011- 2014
(http://www.bfk.no/getfile.aspx/document/epcx_id/4634/epdd_id/5054)


På min arbeidsplass har eks flere tatt videreutdanning i IKT, alle lærerne har deltatt på ulike workshops som skolen har arrangert (både med eksterne og interne kursholdere) og vi har blitt flinkere til å dele erfaringene vi har hatt i klasserommet med bruk av det digitale verktøyet.
Så vi er i gang og som Ola Erstad sier så må "digital kompetanse sees i sammenheng med generelt utviklingsarbeid- og erdringsarbeid".

2 kommentarer:

  1. Dette var et oversiktelig og fint innlegg, Marianne! Og så spennende at elevene fikk lage egne videoer!

    SvarSlett
  2. Oversiktlig og informativt :)
    Jeg syns det du skriver om video er veldig spennende fordi dette har jeg lyst til å prøve ut selv i klassen min. Håper å få høre mer om hva du gjorde for å komme i gang. Hadde vært gøy å se noen av videoene som ble laget!
    Publisher har jeg aldri brukt, men det er kanskje et tips neste gang vi skal ha workshop eller forslag til IKT-heving ved Hønefoss vgs.
    Lykke til videre med studiet og bloggen!
    Vi blogges :)

    SvarSlett